Je ziet het steeds vaker in Amsterdam: ondergelopen straten na een fikse regenbui. Ook in februari was het weer raak, toen er 3 stormen over ons land raasden. Intratuin Amsterdam geeft een aantal voorbeelden hoe je wateroverlast kan voorkomen.
Er valt in korte tijd meer regen dan voorheen en daar is onze riolering niet op gebouwd. Momenteel kan deze ongeveer 20 millimeter neerslag per uur verwerken. Bij de buien van tegenwoordig – zoals je misschien wel hebt gemerkt tijdens Ciara, Dennis en Ellen – valt er vele malen meer en dan krijg je dus wateroverlast, zowel op straat als in onze tuinen. In het gemeentelijke rioleringsplan Amsterdam 2016-2021 wordt als doel gesteld dat de stad in totaal 60 millimeter neerslag zal moeten opslaan om wateroverlast te voorkomen. Hiervan wordt dus 20 millimeter opgevangen door de riolering en de andere 40 millimeter in de openbare en private ruimtes zoals vijvers, parken en tuinen. Dus ook door ons. Dit kun je doen om je steentje bij te dragen…
Tegels
In een stad als Amsterdam zijn veel private ruimtes die betegeld zijn. Makkelijk in onderhoud en functioneel, maar slechts een kleine hoeveelheid hemelwater gaat tussen de tegels door de bodem in. De rest stroomt naar de goot en vervolgens het riool in. Door tegels te verwijderen kan het water de grond weer in. Wanneer je ook nog eens planten en bomen plant, zal een deel van het water worden opgenomen en help je mee de stad buibestendig te maken. Op 28 maart hebben we bij Intratuin Amsterdam de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’. Iedereen die een tegel uit zijn tuin inlevert, krijgt een tuinplant cadeau. Kijk voor de voorwaarden van deze actie op groei.nl
Een regenton
Het lijkt voor de hand liggend, maar een regenton installeren helpt natuurlijk als buffer. De regenton wordt aangesloten op de regenpijp en de regenpijp is aangesloten op het riool. De ton zal een deel van het water dat langs stroomt opvangen. Het is wel zaak dat de regenton leeg is op het moment dat het hard gaat regenen. Een mooi bijkomend voordeel van een regenton is dat je het water dat wordt opgeslagen kunt gebruiken om je (kamer)planten water te geven. Regenwater is beter voor je planten dan kraanwater, omdat het minder kalk bevat.
Een wadi
Een wadi is een met grind en zand gevulde greppel of sloot en heeft als doel: hemelwater opvangen om het langzaam af te geven aan de bodem. Zo’n wadi kan je in de vorm van een vijver maken in de tuin, maar ook in de vorm van een greppel vanaf een afgekoppelde regenpijp die leidt naar een onbetegeld gedeelte in de tuin, zodat het water daar kan worden opgenomen. Zo wordt de riolering extra ontlast. Plant wat mooie oeverplanten voor wat extra groen. Deze houden van een vochtige bodem die wordt gecreëerd door een wadi.
Lees ook: Intratuin: keep the kamerplant alive!
Een groen dak
Een groen dak is een mooi alternatief als er geen ruimte of mogelijkheid is om tegels van de grond te verwijderen. Je kan dit redelijk makkelijk realiseren met zogeheten place en go-matten. Deze dakbedekking in de vorm van sedummatten werkt als een spons. Het water wordt opgenomen en langzaam afgegeven, waardoor het makkelijker te verwerken is door de riolering. Wel is het aan te raden om van tevoren uit te zoeken of het dak voldoet aan de eisen.
Help mee om wateroverlast te verminderen en houd de stad ‘droog’. Intratuin Amsterdam heeft een afdeling ‘Leven in de Tuin’ waar de medewerkers je graag antwoord geven op eventuele vragen over dit onderwerp.
Vraag aan Timme
‘Met de laatste storm ben ik wéér een fruitboom kwijtgeraakt, met wortel en al uit de grond gelicht. Nu zou wil ik graag weten welke bomen of struiken goede windbrekers zijn, zodat mijn fruitbomen beter beschermd zijn?’ – Janneke
‘Het beste wat je kunt doen is een groenblijvende stuik planten. Deze vangen ook in de winter veel wind met hun blad. Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende struiken, Elaeagnus ebbingei (olijfwilg) kan wel tegen een stootje, maar bijvoorbeeld ook een Prunus angustifolia (Portugese laurier) is een optie.’
Meer weten? Ga naar www.intratuin.nl