Het najaar is begonnen en de natuur maakt zich langzaam klaar voor de winter. De temperatuur daalt, de dagen worden korter en de bladeren vallen van de bomen. Maar wie denkt dat het tuinseizoen erop zit, heeft het mis. De herfst is juist de periode om in je tuin te werken!
Vaste planten, bomen en struiken kun je het beste in het najaar planten of verplaatsen. Dankzij de warme bodem kunnen zij goed wortelen in de aarde voordat ze in winterrust gaan. Doordat ze hun vermogen niet meer hoeven te gebruiken voor groei en bloei, gaat alle energie naar de wortels. Deze planten zijn sterker en komen in het voorjaar sneller op.
Bloembollen
Ook bloembollen kun je het beste in het najaar planten. Hoe eerder je ze in de grond zet, hoe vroeger ze het volgende jaar in bloei komen. Het is belangrijk om vroegbloeiende bloembollen te planten. Denk hierbij aan krokussen en sneeuwklokjes. Deze vormen in het vroege voorjaar een onmisbare voedselbron voor insecten. Hierbij is het wel raadzaam om biologisch geteelde bloembollen te gebruiken, zodat jouw tuin vrij blijft van bestrijdingsmiddelen. Op deze manier blijft het bodemleven optimaal en krijgen de insecten en andere dieren geen gif binnen.
Hier laat je de bladeren liggen…
Wanneer de bladeren van de bomen vallen, gaan de meeste mensen meteen aan de slag met de hark of de bladblazer om hun tuin bladvrij te maken. Toch is een rommelige tuin veel beter. De bladeren zorgen voor een goede isolatielaag voor de grond in de winter. De wortels van de planten blijven op deze manier beschermd tegen de kou. Bovendien vinden allerlei insecten een schuilplek tussen de dode bladeren en zetten zij het dode materiaal om in compost. Diverse vogels en egels scharrelen op hun beurt weer tussen de bladeren voor een lekker insectenhapje.
… en hier haal je bladeren wél weg!
Natuurlijk zijn er ook plekken in je tuin waar je de bladeren beter wél weg kunt halen. Bladeren in de vijver gaan rotten waardoor het water verzuurt en dat is schadelijk voor de planten, vissen en amfibieën. Ook is het beter om de bladeren op het gazon weg te halen. Die nemen het licht van het gazon af, waardoor er gele plekken kunnen ontstaan. Bij langdurig lichtgebrek sterft het gazon af en dat resulteert in een grasveld met kale plekken.
Lees ook: Intratuin: zo krijg je een vogelvriendelijke tuin!
Egels
Egels zijn al druk bezig met alle voorbereidingen voor hun winterslaap. Tussen de bladeren zijn ze op zoek naar insecten om hun vetreserves op te bouwen. De bladeren, kleine takjes en mos gebruiken ze om een nest van te maken waar ze tijdens hun winterslaap verblijven. Omdat het nachtdieren zijn, worden egels actief tijdens de schemering. Wanneer ze overdag zichtbaar zijn, kan dit komen omdat ze verzwakt, ziek of verstoord zijn. Indien nodig kun je ze helpen door voedsel aan te bieden of te verplaatsen naar een warme, beschutte plek.
Paddenstoelen zijn de opruimers van de natuur
In het najaar schieten meer paddenstoelen uit de grond. Zij zijn de opruimers van de natuur. Ze breken dode en levende organismen af. Paddenstoelen leven van organische materialen zoals bladeren, plantenresten en dood hout. Deze zetten ze om in voeding wat weer leidt tot een betere bodemkwaliteit. Het is dus juist goed om paddenstoelen in de tuin te hebben.
Tip!
Steek – nu het nog kan – je handen uit je mouwen en plant die mooie bloembollen, zorg dat er voldoende blad in je tuin blijft liggen voor dieren en geniet van het prachtige en kleurrijke herfstseizoen.
Kunnen rozen ook in een grote pot geplant worden? Zo ja: wat is dan de juiste grond? – Rosalie
‘Ja, rozen kunnen prima in een pot worden gehouden. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de groei van de plant. Er bestaat speciale rozengrond. Deze bevat meststoffen, speciaal uitgebalanceerd voor rozen. De pH-waarde van deze grond is lager.’
intratuin intratuin intratuin