Ze zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Nuttige insecteneters die hun prooien – soms eten ze wel honderden muggen per nacht – oppeuzelen. Deze maand vertelt Intratuin Amsterdam je alles over vleermuizen.

We hebben in Nederland 18 verschillende soorten vleermuizen, al is er een aantal zeer zeldzaam. Van de 18 vleermuizensoorten zijn er in Amsterdam maar liefst 11 waargenomen. Vleermuizen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem omdat ze de insectenpopulatie in balans houden. Voor ons zijn vleermuizen dus fijn, want ze zorgen voor minder muggen. Maar daar houdt het niet op: vleermuizen helpen ook om de eikenprocessierups in bedwang te houden. Ze eten de rupsjes niet, maar wel de mot waar de rups in verpopt. Genoeg reden dus om deze fladderende vrienden eens in het zonnetje te zetten, zeker omdat ze tot de beschermde diersoorten horen.

De gewone dwergvleermuis

Net als in de rest van Nederland komt de gewone dwergvleermuis het meeste voor in Amsterdam. Vleermuizen slapen overdag en de gewone dwergvleermuis doet dat graag in de spouwmuren van gebouwen. ’s Avonds komen ze naar buiten, op zoek naar een lekker hapje. Zoals de naam al een beetje aangeeft, zijn deze vleermuizen niet groot. Ze wegen tussen de 3,5 en 8 gram en hebben een spanwijdte van 18 tot 24 cm. De gewone dwergvleermuis heeft in de zomer en winter meestal verschillende verblijfplaatsen. Wel keren ze ieder seizoen terug naar hun vertrouwde plekje. Daarom is het belangrijk dat de verblijfplaats van de vleermuis intact blijft. Het winterverblijf van de gewone dwergvleermuis is vaak niet verder dan 25 kilometer verwijderd van zijn zomerverblijf.

De ruige dwergvleermuis

Ruige dwergvleermuizen, die bij ons de winter doorbrengen, verblijven in de zomer in Midden- en Oost-Europa. Tussen hun zomer- en winterverblijf kan dus zomaar 2.000 kilometer zitten. De ruige dwergvleermuis is iets groter dan de gewone dwergvleermuis. Hij weegt tussen de 6 en 15,5 gram en heeft een spanwijdte van 23 tot 25 cm. Toch knap dat zo’n beestje met een spanwijdte van slechts 25 cm zulke afstanden kan afleggen.

Lees ook: Intratuin: ‘Voer gevarieerd, want vogels houden van een veelzijdig menu’

Nog grotere vleermuissoorten

We hebben in Nederland ook grotere vleermuizen. De laatvlieger en de rosse vleermuis zijn hier de grootste vleermuissoorten. De laatvlieger heeft een spanwijdte van 32 tot 38 cm. Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij ’s avonds wat later uitvliegt dan de rosse vleermuis. De rosse vleermuis wordt ook wel ‘de vroegvlieger’ genoemd. Ook deze heeft een spanwijdte van ongeveer 38 cm. Het verschil tussen deze twee soorten is moeilijk te zien, maar de laatvlieger heeft wat bredere vleugels en vliegt rustiger dan de rosse vleermuis. Maar bij onderzoek worden de verschillende soorten op basis van geluidsfrequenties uit elkaar gehouden. Elk soort heeft namelijk een eigen frequentie echolocatie waarmee ze hun voedsel zoeken en met elkaar communiceren.

Help de vleermuis

De vleermuis en haar verblijfplaatsen zijn beschermd in Nederland. Toch worden veel soorten bedreigd doordat mensen hun huizen steeds beter isoleren. Hierbij worden de spouwmuren volgespoten met isolatiemateriaal en gaan verblijfplaatsen – en soms zelfs vleermuizen – verloren omdat ze er niet meer uit kunnen komen. Er zijn dus steeds minder plekken, maar je kan ze een handje helpen. Vleermuizen maken namelijk ook weleens gebruik van speciale vleermuiskasten. Dat is net als een vogelhuisje, maar dan speciaal ontworpen voor de vleermuis. Heel leuk om te kijken of deze leuke en bijzondere diertjes daar een plekje zullen zoeken om te slapen. En je kan ze goed zien uitvliegen wanneer de avond valt.

www.intratuin.nl/intratuin-amsterdam