Kabbelend water, drinkende en badderende vogels en misschien zelfs een zwemmend kikkertje. Ook in een kleine tuin of op een balkon zijn er genoeg vijvers ideeën om toch te kunnen genieten van de levendigheid die een miniatuurvijver in je tuin brengt.
Minivijver
Een minivijver kan in principe overal. In de tuin, op je terras, op de tuintafel, op je balkon of dakterras. Je wil de kleine vijver natuurlijk op de plek waar je er het meeste plezier aan beleeft, dus waar je hem vaak zal zien. Maar een minivijver bevat niet zoveel water en is niet zo diep, dus is het extra belangrijk om een goede plek te kiezen, omdat minder water sneller uit balans raakt. En je wil niet dat het water te veel opwarmt of dat je vijvertje constant vol zit met algen. Daarentegen zal er wel wat zon moeten schijnen op je minivijver om je waterplanten goed te kunnen laten groeien. Kies bij voorkeur een plek waar je kleine vijver niet op het heetst van de dag in de zon staat, maar wel een uur of 4 zon krijgt.
De afmetingen
Een mini vijver kun je zo klein houden als je zelf wil. Om echter niet ook de drinkbak van de hond te definiëren als minivijver, zien wij een minivijver als een waterreservoir waarin het water zijn eigen ecosysteem kan ontwikkelen. Het zou dus uit zichzelf (met een klein beetje hulp) schoon en helder moeten blijven. Maak daarom je minivijver minimaal 25 centimeter diep, met een diameter of breedte van ongeveer 50 centimeter.
Lees ook: Intratuin: ’In Amsterdam zijn er 11 soorten vleermuizen waargenomen’
Waterplanten
Om je kleine vijver helder te houden, kun je het beste vijversubstraat op de bodem leggen. Vijversubstraat bestaat uit poreuze steentjes waar nuttige bacteriën en micro-organismen hun thuis vinden en zorgen voor een betere waterkwaliteit. Na het substraat kan je de bak vullen met leidingwater. In een kleine vijver passen geen grote waterplanten. Kijk goed welke je kiest, je wil geen planten die te snel groeien of gaan woekeren. Watersla, kikkerbeet of een hoge plant – zoals de Japanse holpijp – passen goed in een kleine vijver. Uiteraard kun je alleen kiezen uit de planten die een plantingsdiepte hebben die passen bij de diepte van jouw vijver. Is je vijvertje diep en groot genoeg? Dan kun je diepteverschillen aanbrengen, wat je meer keus geeft. Bij een diepte van 25 centimeter ben je gebonden aan kleine moerasplanten en drijvende waterplanten. De keuze aan waterplanten is enorm, maar de beste keuzes zijn altijd inheemse waterplanten. Zorg dat minimaal 2/3 van het water open blijft voor voldoende licht en zuurstof.
Maak een opstapje of loopplank
Voor vissen is een mini vijver eigenlijk altijd te klein, maar geen vissen betekent geen dode vijver! Libellen en waterkevers komen op water af, vogels komen badderen, bijen en andere insecten komen drinken en met een beetje geluk trek je ook een kikkertje of watersalamander. Zorg dat je hierop voorbereid bent en maak een opstapje of loopplank voor deze amfibieën in én naast je vijver, zodat ze er in en uit kunnen klimmen. Vogels zijn blij met een badplaats van ongeveer 2 centimeter diep.
Advies nodig?
Je kunt het zo klein houden als je wilt en aanpassen aan de ruimte die je hebt. Bij Intratuin Amsterdam vertellen we je graag alles over minivijvers, kleine vijvers en terrasvijvers en natuurlijk hopen we dat je geïnspireerd raakt om zo’n mooi watertuintje voor jezelf te maken.
www.intratuin.nl/intratuin-amsterdam
vijvers