Kesbeke is nog de enige inleggerij van echte Amsterdamse tafelzuren. Sinds 1999 geleid door vakman Oos, derde generatie Kesbeke.

Wat is het verhaal van Kesbeke?

Oos: ‘We zijn de enige nog bestaande inleggerij in Amsterdam. Mijn grootvader is er in 1948 in een kelder op het Waterlooplein mee begonnen nadat hij van Zeeland naar Amsterdam was verhuisd. Daarna nam mijn vader Camiel het over en nu sta ik al sinds 1999 aan het roer.’

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ augurk en die van Kesbeke?

‘Een Kesbeke augurk is lekkerder! Wij zijn de enige inleggerij die alles nog op de ambachtelijke wijze doet. Van het schoonmaken tot het inleggen doen we nog steeds zelf en dát proef je’.

Wat vind je het leukste aan je vak?

‘Het innoveren met nieuwe producten. Probeer bijvoorbeeld onze Kimchi (gefermenteerde Chinese kool met kruiden en specerijen, red.) maar eens als bijgerecht. En we zijn sinds kort ook bezig met babyvoeding. Het constant bedenken en uitproberen van nieuwe producten: dat vind ik echt leuk en daar krijg ik ook energie van.’

Lees ook: Kesbeke: Van augurken tot babyvoeding

Van welke regeltjes in Amsterdam krijg jij het zuur?

‘De milieuzone, daar word ik af en toe heel moe van. Om een voorbeeld te geven: we moeten soms grondstoffen vervoeren vanaf het Westelijk Havengebied naar de fabriek. Voor dat kleine stukje heb ik een nieuwe vrachtwagen moeten kopen omdat de vorige niet aan de milieueisen voldeed. Dat is best zuur, ja.’

Wat zijn jouw ambities voor in de toekomst?

‘Ik wil blijven innoveren. We leven in een stad en land met veel verschillende culturen, en dat wil ik doorvoeren in onze producten.’

Meer weten over Kesbeke fijne tafelzuren? Kijk op www.kesbeke.nl