Prachtige verhalen van bijzondere kroegen waar je als Amsterdammer geweest moet zijn. Vandaag: Café ZILT.

In Zilt houden ze van whiskey. Achter de bar prijken zeker 160 bijzondere soorten. En niet alleen uit ‘bekende’ landen als Schotland, Ierland en Amerika. Overal ter wereld worden tegenwoordig immers prima whiskeys gemaakt. ‘Ook in Tasmanië, Japan en zelfs in IJsland’, weten Diana Hamaker en Michael Bruynse, die al bijna 18 jaar de ‘little gem’ op de Zeedijk bestieren. ‘Door de global warming kunnen ze daar nu ook gerst verbouwen en maken ze een heel mooi, biologisch, product.’ De liefhebber kan gerust zijn: hier komt niets in het glas, hoe uitheems ook, zonder dat het door de ballotage van Diana en Michael is gegaan.

Lees ook: Café de Blaffende Vis: de blaffende huiskamer van de Jordaan

En voor wie méér smaken wil ontdekken. Daarvoor zijn er de speciale Zilt-proeverijen mét hapje. Aan een recht-toe-recht-aan Johnny Walker Red doen ze hier niet. Wel aan – ook – een uitgebreide collectie bieren: zo’n 120 op het menu en twaalf uit de tap. ‘En in onze kelder slapen speciaal geselecteerde flessen door tot op dat éne moment.’ Hier kan ook flink worden doorgehaald tot de late uurtjes, met een fijn muziekje op de achtergrond: geen kinderdisco, bubblegum, Justin Bieber of Nederlandse meuk. ‘Louter kwaliteit’, aldus de uitbaters. ‘We noemen ons zelf wel eens het weeshuis van de (betere) hits.’

Café Zilt, Zeedijk 49

Wil je het verhaal van jouw café vertellen? Mail dan naar info@mokummagazine.nl