De geur, het gevoel dat je bekeken wordt, gluren door het klavertje, de walk of shame: piesen in de plaskrul is een hele ervaring. Ondanks de geur wordt het doel uiteindelijk bereikt: verlossing. Hier maak je de mooiste plasjes van Amsterdam. 

Oosterpark

Het Oosterpark is een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen, picknicken en sporten. ’s Zomers kan je er een heerlijk ijsje eten en je kunt een bezoek aan het park combineren met een bezoek aan het Wereldmuseum. Het Oosterpark is ook de plek waar een unieke plaskrul staat. Hier staat namelijk een laag model, de enige lage krul die in de stad te vinden is.

Als je in deze krul gaat zeiken, adem dan niet te diep in en uit. Ook alle daklozen en verslaafden in het Oosterpark maken veelvoudig gebruik van deze krul. Wie weet welke stoffen je allemaal inademt. Als je van deze krul gebruik wilt maken, doe dit dan snel. In oktober zal deze plaskrul worden vervangen door een MVG-toilet, een toilet geschikt voor Man-Vrouw-Gehandicapt.

Holysloot

Holysloot is een klein dorp in Landelijk Noord, onderdeel van de gemeente Amsterdam. Veel mensen hebben nog nooit van Holysloot gehoord. Hoewel het in een prachtige omgeving ligt, is er niets te beleven. In andere tijden had Holysloot een buslijn die inmiddels buiten dienst is. Naast deze bushalte staat een enkele krul die er is neergezet voor de behoefte van de buschauffeur.

Oudezijds Voorburgwal ter hoogte van The Grand

Monumentaal zeiken: dat is mogelijk in de dubbele plaskrul tegenover Hotel The Grand op de Oudezijds Voorburgwal. De krul is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School en bevat een beeldhouwwerk van Hildo Krop. Het is een prachtig bouwwerk dat sinds 2001 de stempel monumentaal kreeg. Als alle krullen uit de stad zijn verdwenen, dan staat deze er gelukkig nog.

Lees ook: Wildplassen: 3x een zeikverhaal!

Het Singel

Aan het begin van Het Singel, tegenover coffeeshop the Bulldog en naast de Nieuwe Haarlemmersluis, staat een oud model krul. De krul wordt vaak gebruikt door The Flowerbikeman en is geliefd onder de graffiti-liefhebber. Waarom dit een van de mooiste krullen is, is omdat je daar een prachtig uitzicht hebt over de gracht en de Koepelkerk.

Oudekerksplein

Op de Wallen staan maar liefst vijf krullen en dat is geen overbodige luxe. De krul op het Oudekerksplein wordt continu gebruikt, dag en nacht. Hij stinkt daarom enorm, maar ook hier heb je een mooi uitzicht op de Oude Kerk. Wat deze krul uniek maakt zijn de twee beeldjes bovenop de krul. Het zijn twee beelden van een plassend mannetje, dus ga daar niet zeiken als je plasangst hebt. Dan kan het lang duren…

Gezeik in Amsterdam

De plaskrul staat op het punt om uit het straatbeeld te verdwijnen. Hoewel een hoop mensen de krul liever kwijt zijn dan rijk, staat de plaskrul er met een hele belangrijke reden: het tegengaan van overlast door wildplassen. De overlast zal enorm toenemen als de krul wordt weggehaald.

Daarnaast moeten we zuinig zijn op ons erfgoed, ook al heeft het een naar geurtje. De krul staat er tenslotte al sinds 1880 en is een echt Amsterdams ontwerp.

Het verdwijnen van de krul was voor fotograaf Renzo Gerritsen reden genoeg om alle plaskrullen in Amsterdam vast te leggen. Deze foto’s zijn gebundeld in het 192 pagina’s tellend boek Gezeik in Amsterdam. Naast prachtige foto’s bevat het boek ook veel boeiende informatie over bijvoorbeeld geschiedenis, sanitair seksisme, cruisen en schoonmaak.

Het boek is te bestellen via www.plaskrulamsterdam.nl

Productie Renzo Gerritsen