Prachtige verhalen van bijzondere kroegen waar je als Amsterdammer geweest moet zijn. Vandaag: Restaurant – Café Scheltema

Alles ademt hier geschiedenis. De muren, de marmeren ‘ronde tafel’ waaraan de oude ridders van journalistiek, literatuur en kunsten aanschoven. Sommige namen staan, voor altijd, in het steen van het roemruchte meubelstuk vereeuwigd. Scheltema spreekt tot de verbeelding. ‘Het is het ultieme clubhuis, Mokumse kroeghistorie’, zegt Wim de Lange, die de zaak van vader Willem overnam. ‘Hier vóel je het DNA van de stad.’ En wie het oor te luister legt, hoort nog altijd legendes fluisteren. In de recente biografie van Rijk de Gooyer wordt teruggeblikt op de dag dat De Lange senior de naam Scheltema wilde vervangen door zijn eigen familienaam. De ‘vaste jongens’, waaronder Rijk, rebelleerden en stopten de ingeschakelde letterschilder een extraatje toe. Op het raam verscheen… ‘Café De Lul’.

Lees ook: Café Lowietje: Van baantjer tot levenslied

Het spreekt voor zich: Scheltema bleef Scheltema. In de dagen dat de Nieuwezijds Voorburgwal nog bekend stond als het Fleet Street van Amsterdam, dé pleisterplaats bij uitstek voor de schrijvende buren. Na hun vertrek bleef Het Instituut moedig overeind. En ook nu weet de schrijvende pers de oude stek nog te vinden. Zo zag De Lange er, enkele jaren terug, de eigenzinnige krant ‘Argus’ geboren worden. ‘Er wordt wel eens gezegd dat Amsterdam nog maar vijftig horecazaken telt die ouder zijn dan honderd jaar.’ Scheltema is daar één van en heeft, hoopt hij, nog een grote toekomst voor zich.

Restaurant – Café Scheltema, Nieuwezijds Voorburgwal 242

Wil je het verhaal van jouw café vertellen? Mail dan naar info@mokummagazine.nl