Een uitsmijter komt in alle soorten en maten. Dit zijn de beste adresjes om van een broodje met gebakken eieren te smikkelen.

Koffiehuis de Hoek (Prinsengracht 341)

In 2018 won De Hoek de Mokum Magazine uitsmijter test. En ook vandaag de dag maken ze nog overheerlijke eieren. Dit koffiehuis bestaat al sinds 1954 en terwijl de stad in de tussentijd onwijs is veranderd, maar hier vind je altijd nog die ouderwetse Amsterdamse gezelligheid.

Café van Leeuwen (Keizersgracht 711HS)

Bij deze karakteristieke kroeg op de hoek Utrechtsestraat/ Keizersgracht, zit je altijd goed. Aanrader: bestel de uitsmijter mét Pancetta!

Lunchcafé Waterloo (Waterlooplein 181)

Een eetcafé zoals er in 020 nog maar weinig zijn. De familiezaak kent veel vaste gasten en je voelt je bij binnenkomst meteen zeer welkom.

Lees ook: Hier scoort Mokum Magazine de lekkerste lunch in Amsterdam

Café de Amstel (Amstelkade 39)

Slecht humeur? Eigenaar Arie van de Velden heeft altijd de allerbeste moppen klaarstaan.

Bosco (Eerste Constantijn Huygensstraat 7)

Een relaxte plek waar je je waant tussen werkende mensen, lunchende collega’s en buurtbewoners. Vanaf €9,- krijg je hier brood belegd met eieren, waar je ook nog kaas, ham, spek en/of tomaat kan toevoegen.

Koffiehuis de Markt (Albert Cuypstraat 122-B)

Dit café is de perfecte plek om tot rust te komen na het boodschappen doen op de Albert Cuypmarkt. Bij dit Amsterdamse familiebedrijf ben je naast een uitsmijter, ook aan het juiste adres voor een goede kop koffie en een gezellig praatje.

Lees ook: Zo Vader Zo Dochter: Jordy & Chelsea van Koffiehuis De Markt

De Uitsmijter (Europaplein 71)

Als je zaak deze naam draagt, kan je niet in dit lijstje ontbreken. Je kan hier kiezen tussen 6 verschillende soorten uitsmijters. Van de ‘Klassiek’ (waar je ook genoeg beleg aan kan toevoegen) tot de Ranchero (geserveerd met bonensalsa, crème fraîche, kaas en verse avocado).

Broodje Vasum (Tt. Vasumweg 97)

Bij deze tent in Amsterdam-Noord is het altijd een feest om broodjes te eten. Hier vind je geen poeha, maar gewoon een lekkere lunch voor een betaalbare prijs.

De Ysbreeker (Weesperzijde 23)

Een heerlijke plek waar je de hele dag kan vertoeven. Je bevindt je op een van de mooiere plekjes van de stad met prachtig uitzicht over de Amstel.

Tekst Boris van Leeuwen Foto Martijn van Stuyvenberg