Prachtige verhalen van bijzondere kroegen waar je als Amsterdammer geweest moet zijn. Vandaag: Café De Jonge Wees.

De Jonge Wees is, inderdaad, nog een jonkie. Haar oudere zusje, proeflokaal A. van Wees, zag in 1973 het licht in de Driehoekstraat; de jonge loot dateert uit 2019. Hier ademt alles nog de Jordaan, inclusief het borrelplankje met échte ossenworst. ‘We zouden over een jaartje of vijf weleens een van de laatste cafés kunnen zijn die dat nog op de kaart heeft’, zegt uitbater Jorn Varenhorst. Want ook in de Jordaan, weet hij, worden de authentieke bruine kroegen schaarser.

Lees ook: Arie op de Hoek: ‘Eigentijdse ode aan de traditionele bruine kroeg’

De Jonge Wees is zo’n echt buurt/stamlokaal. ‘Je komt hier veel kleurrijke types tegen.’ In het voormalige café Chaos is sinds de overname wel het een en ander veranderd. ‘Iets eigentijdser, iets lichterbruin.’ Al houdt men de oude, doorrookte, bruine muren toch een beetje in ere. ‘We hebben een eigen gele verf laten mengen, die doet denken aan de charme en (nicotine)uitstraling van toen.’ Sommige vaste bezoekers hebben dat sfeertje al omarmd: niet té modern, gemoedelijk. De buurvrouw, met haar gouden ketting en ringen, is zo’n vaste bezoeker die zich prima thuisvoelt in de sfeer van voetbal, bitterballen en Ajax.

De Jonge Wees, Looiersgracht 144

Jouw (favoriete) café in Mokum Magazine? Laat het ons weten door te reageren op dit bericht of stuur een mail naar info@mokummagazine.nl