Prachtige verhalen van bijzondere kroegen waar je als Amsterdammer geweest moet zijn. Vandaag: Rivièra Amsterdam

De ‘head security’ van Obama at – drie dagen achter elkaar! – Riviera’s veelgeprezen spareribs. En nog niet zo lang terug schoof ook de Australische general manager van KFC aan voor de beroemde kluif van het eetcafé dat, voluit, Rivièra Food & Drinks heet. José van der Spek: ‘We zijn echt een begrip.’ Ooit begonnen als bruin café, inmiddels een verzamelpunt van liefhebbers van gezelligheid, Ajax en Amsterdamse muziek.

José: ‘Elke wedstrijd van Ajax is hier te zien, we hebben karaoke en bingo en elke zondagmiddag treden de beste Amsterdamse volkszangers op.’ Onlangs viel Riviera in de Nederlandse horecaprijzen: ‘Winnaar Gold’ werden ze. ‘We zijn geen grote zaak, maar ondertussen tot ver over de grens bekend. Een aantal Russische bezoekers noemde onze spareribs zelfs de beste van Europa. En dat terwijl we maar een heel klein keukentje hebben.’

Lees ook: Café De Jonge Wees: ‘Je komt hier veel kleurrijke types tegen’

Toch draaien ze bij Riviera voor grote groepen de hand niet om. ‘Laatst nog een bus met dertig mensen uit Delft. En allemaal eten’, aldus José, niet alleen de trotse uitbaatster van ‘het leukste café uit de buurt’ maar ook, met stip, ‘de koningin van de sparerib’.

Riviera, Rijnstraat 11.

Wil je het verhaal van jouw café vertellen? Mail dan naar info@mokummagazine.nl