De zomer loopt op haar eind en de dagen worden korter. Hét moment om je bezig te houden met het voorjaar. Voorjaarsbloeiers plant je in het najaar en nog vóór de eerste nachtvorst!

Welke bloembollen plant je in het najaar?

De meest bekende soorten die je veel ziet in het voorjaar zijn de narcis, de krokus, het sneeuwklokje en het blauwe druifje. Ook zie je verschillende soorten hyacinten, irissen en sieruien (allium). Deze plant je vanaf september en ze zorgen voor een mooi kleurenspel na de wat grauwere dagen.

Hoe plant je bollen?

Het is belangrijk om de grond los te maken met een spade, zodat het makkelijk te bewerken is. Maak een gat en stop de bol met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden in de grond. Vul het gat met de losse aarde en druk aan. Vergeet niet om meteen water te geven. Om de bollen te beschermen tegen eventuele strenge vorst kan je de bodem bedekken met een laagje stro.

Diepte en afstand

Hoe diep je bollen plant en hoe ver je ze van elkaar af plant, is afhankelijk van het soort bloembol dat je plant. Over het algemeen moet je bollen op 3 keer de breedte van de bol planten. Als een bol 4 centimeter breed is, plant je ze dus met 12 centimeter ruimte tussen elkaar. In principe plant je bollen 2 à 3 keer zo diep als ze hoog zijn. Een bol van 5 centimeter hoog plant je dus op 10 centimeter diepte.

Lees ook: Intratuin | Maak kennis met Kwekerij Casper Verhoeven

Bloembollen in potten

Bloembollen kunnen ook in potten worden geplant. Hartstikke leuk om een terras of balkon op de fleuren! Zorg ervoor dat je een pot gebruikt die diep en breed genoeg is en waar een gat onderin zit, zodat water goed kan weglopen. De pot moet minimaal 3 keer de hoogte van de bloembol hebben. In een pot kan je bloembollen dichter op elkaar planten dan in de tuin. Let op: houd ze minimaal een boldikte uit elkaar. Bloembollen in potten zijn kwetsbaarder voor strenge vorst doordat ze volledig boven de grond staan. Bescherm de pot dan ook goed tegen strenge vorst. Gebruik bijvoorbeeld noppenfolie voor de buitenkant en je kan de grond afdekken met stro.

Tuinman Timme

Hoi Timme,
Binnenkort wordt het weer tijd om bollen te planten. Ik plant de bol 2 keer zo diep als de bol hoog is én met het puntje omhoog, maar toch valt het me elk jaar weer tegen in het voorjaar. Zijn er soms kwaliteitsverschillen qua bloembollen, of kan er misschien iets anders aan de hand zijn?
Johanna

‘Het niet uitkomen van bollen kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de bollen na het planten water te geven en niet volledig uit te laten drogen gedurende de winter. Daarmee is het ook nodig om ze goed te beschermen tegen vorst. Verder moet de bodem niet te voedingsrijk zijn. De bollen doen het goed op een zanderige bodem en kleigrond. Heb je wel voedingsrijke grond? Dan kan het helpen om hier zand doorheen te mengen. Zand zorgt ervoor dat water sneller wegloopt, zodat de bollen niet te nat komen te staan. Naast verzorging is er inderdaad een verschil in de kwaliteit van bollen. Het beste is om bollen van de Stichting Keurmerk Bloembollen Holland te nemen (Intratuin is daarbij aangesloten). Deze staat garant voor goede bollen. En als de bollen – ondanks de juiste omstandigheden – niet opkomen, kun je contact met ze opnemen.’