25 februari is het International Pancake Day. Daarom gingen wij langs bij het oudste pannenkoekenhuis van Amsterdam: The Pancake Bakery en spraken met Joyce om meer te weten over hun oer-Hollandse gerecht.
De populairste pannenkoek
Joyce: ‘We hebben heel veel verschillende pannenkoeken op onze kaart staan, maar de populairste is de zoete Hollandse pannenkoek met stroopwafelstukjes, kaneelijs, chocoladevlokken en slagroom. Daarnaast hebben we ook een aantal populaire hartige pannenkoeken, zoals die met spek. Ook hebben we voor elk seizoen een special en in de lente serveren wij een heerlijke pannenkoek met aardbei, banaan, bosbessensaus, yoghurtijs en slagroom.’
Alles kan en alles mag
‘Wij vinden dat je eigenlijk alles wel op een pannenkoek kan doen. Soms kijken mensen wel gek op als ze bepaalde ingrediënten op de menukaart zien staan, zoals onze Griekse pannenkoek met gyrosvlees. Die is wel echt heel lekker. Bij ons kun je ook je eigen pannenkoek samenstellen en dan krijgen we wel eens het verzoek om een pannenkoek met spek, ijs en slagroom te maken voor een gast.’
De perfecte pannenkoek
‘Een perfecte pannenkoek begint al bij het beslag. Wij gebruiken onze eigen speciale pannenkoekenmix die alleen voor The Pancake Bakery gemaakt wordt. Het beslag is goed als het niet te dik en niet te dun is en precies goed vloeit in de pan. We bakken onze pannenkoeken precies naar de grote van de pan waardoor je dus lekkere grote pannenkoeken krijgt.’
Sisters of Charity
‘Op Nationale Pannenkoekendag doen wij ook iets bijzonders. Wij schenken 50 pannenkoeken aan de Sisters of Charity. Zij verzorgen een aantal dagen in de week maaltijden aan arme en daklozen. Wij willen dat deze mensen op deze bijzondere dag kunnen genieten van een pannenkoek.’
Tekst Boris van Leeuwen Foto The Pancake Bakery