Als je met een ouder iemand op stap gaat naar het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen de Stadsschouwburg), maak je van dichtbij de uitdagingen mee die je over enkele decennia te wachten staan. Achter de tekentafel van de herinrichting van het Leidseplein is beslist geen rekening gehouden met oudere en/of invalide mensen. Omdat de tram geen optie meer is, ben je aangewezen op een taxi (30 euro heen en 30 euro terug). De chauffeur verontschuldigt zich duizendmaal voor het feit dat hij je niet meer voor de deur mag afzetten. Dat deed hij onlangs voor een invalide dame, waarna hij een rijontzegging en een flinke boete kreeg. En dus mag je lopen vanaf het American.

Om de Marnixstraat over te steken, moet je souplesse en behendigheid zien te combineren om niet met de wielen van je rollator in de groefrails vast te komen zitten. Eenmaal aan de overkant word je bijna omvergelopen, omdat het zachtjes begint te regenen en de wereld rondom het Leidseplein zijn pas versnelt. Dan wacht je de volgende beproeving: de loodzware en hoogst onvoorspelbare draaideur die je toegang zal verschaffen tot de, overigens voortreffelijke, brasserie van het ITA. Een goede tip: doe thuis alvast een plasje, want als je naar het invalidentoilet wil: die zit op slot! En nee, niet door iemand die op de wc zit, maar écht op slot. ‘U kunt de sleutel vragen aan iemand die een ITA t-shirt draagt’.

Lees ook: Bikram(p) van het lachen

Als je pech hebt, vindt jouw voorstelling plaats in de Rabozaal. Deze bevindt zich helemaal in het achtergebouw, zwevend boven de Melkweg en de Lijnbaansgracht. Er staat een rij voor de eerste lift, dus je mag weer een paar minuten blijven wankelen op je vergrendelde rollator. Eenmaal boven mag je je in een pikkedonkere lange gang oriënteren op het geluid van de voetstappen van andere theaterbezoekers, waarvan een aantal zich naar de tweede (!) lift begeeft. En daar sta je dan eindelijk, in de zaal, waar je nog eens twee behoorlijk diepe treden moet afdalen om neer te kunnen ploffen. Het Leidseplein heeft haar allure terug, maar is haar bereikbaarheid kwijt. En voor de ITA geldt: werk aan de winkel!

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine