In deze rubriek belichten wij Amsterdamse familiebedrijven. Deze maand: José Manuel Pozuelo (50) en zijn dochters Alba (24) en Nerea (22) van de Spaanse horeca groothandel La Venta.
Wat is het verschil tussen La Venta nu en pakweg 20 jaar geleden?
José: ‘Vroeger moesten we klanten zoeken, nu komen ze naar ons toe. Ook deed ik in het begin alles zelf, van de administratie tot aan de productie. Tegenwoordig heb ik daar mensen voor. Waaronder Alba, die in de keuken werkt. En Nerea, die de inkoop doet. Zelf focus ik mij met name op nieuwe producten en de verkoop.’
Hoe is het om zo intensief samen te werken?
Alba: ‘Al van jongs af aan delen wij papa’s passie voor Spaanse producten. Daarnaast zijn wij allemaal familiemensen, dus we vinden het fijn om bij elkaar in de buurt te zijn. Wel hebben we allemaal onze eigen afdeling.’
José: ‘Je moet bedrijfs- en familiezaken zien te scheiden. En op de werkvloer moet je elkaar als collega’s en niet als gezin behandelen.’
Nerea: ‘Maar we zitten niet bovenop elkaars lip en dat scheelt ook een hoop. Buiten werk wonen Alba en ik ook samen. Als we dan met de familie zijn, gaat het toch snel weer over werk. Soms werkt dat motiverend en af en toe ben je het ook wel even zat.’
Lijken jullie op elkaar of zijn jullie totaal verschillend?
Alba: ‘Laat ik het zo zeggen: we hebben alledrie sterke, Spaanse karakters die weleenskunnen botsen.’
Nerea: ‘Vooral Alba en pap lijken op elkaar qua pittigheid.’
José: ‘Ik heb veel meegemaakt en ook fouten gemaakt waarvan ik heb geleerd. Alba en Nerea zie ik die fouten soms ook maken. Ik zeg er dan bewust niks van, want van je eigen fouten leer je – denk ik – het meest.’
Alba: ‘Met kritiek omgaan vind ik best lastig. En mijn vader is behoorlijk kritisch. Omdat ik zijn mening heel belangrijk vind, neem ik het dikwijls toch net iets te persoonlijk.’
Lees ook: Zo Vader Zo (schoon)Zoon: Frans en Michael van Slagerij Louman
Voor de Amsterdammer die nooit van La Venta heeft gehoord: wat moet deze persoon absoluut van jullie proeven?
José: ‘Dat is veel, hoor. We zijn bezig met een webshop voor particulieren. Binnenkort krijgen we Spaanse wild vlees, dat is echt een aanrader.’
Nerea: ‘De kant en klare gerechten die Alba maakt zijn ook heel erg lekker. En de Ibérico varkenswangen zijn de moeite waard. Nederlanders zijn daar vaak huiverig over, totdat ze het geproefd hebben. En de Cremositos kaas is top.’
Alba: ‘De dry aged ribeye is mijn favoriet.’
Hoe zien jullie de toekomst van La Venta voor je?
Alba: ‘Uiteindelijk zou ik graag een restaurant openen waar La Venta producten worden verkocht. Ik werkte vroeger in de horeca en dit mis ik wel.’
José: ‘Het is mijn droom dat het bedrijf in familiehanden blijft. Vroeger was Pata Negra onsrestaurant. Misschien dat we weer zoiets willen opstarten in Amsterdam.’
Meer weten? Check www.laventa.nl. Volg La Venta ook op Instagram via @laventa_groothandel
Productie Boris van Leeuwen