Er is niks beter dan grote sappige gehaktballen met dit grauwe weer. Deze 6 gerenommeerde Amsterdamse slagers vertellen hun geheim!
Slagerij Louman-Jordaan, Goudsbloemstraat 76
Prijs: €1,65
‘Het begint simpelweg bij vers gehakt. Mooi, zacht en doorregen vlees (vlees waarin vet en mager elkaar afwisselen, red.) met de juiste verhoudingen. Het moet dus niet te mager zijn, maar ook niet te vet. Zout en kruiden mogen nooit overheersen. Het gaat om de smaak van het vlees. Less is more!’
Keurslager Pouw, Haarlemmerdijk 95
Prijs: €2,95
‘Onze gehaktballen worden ambachtelijk gemaakt, met vers vlees. Het is lekker gekruid, met goede gehaktkruiden en uitjes er doorheen. Ze vliegen als warme broodjes (bal) over de toonbank.’
Slagerij R.G. van Wijk, Van Hilligaertstraat 11
Prijs: €1,95
‘Het is misschien geen groot geheim, maar bij ons is de balgehakt traditioneel. We gebruiken half om half gehakt, dat zorgt voor de goede hoeveelheid vet. We doen er naar smaak peper en zout in, paneermeel, gewone melk en koffiemelk. En we bakken hem ouderwets, dat houdt in: in de pan gebakken. Niet gemakzuchtig in de oven, dat proef je meteen.’
Slagerij Hergo
Beethovenstraat 49
Maasstraat 53
Buitenveldertselaan 166
Prijs: 2,80
‘Onze gehaktballen worden gemaakt volgens een meer dan 80 jaar oud familierecept. Met als basis duurzaam en vers rund- & kalfsvlees en gekruid met traditionele kruiden. Vervolgens worden de gehaktballen in de grilloven gebraden voor een heerlijke grillsmaak en daarna afgegaard in de jus. Sappig, smakelijk en dus met de juiste bite.’
Tekst Boris van Leeuwen Foto’s Boris van Leeuwen/Hergo