Opticien: Ralph Optiek
Bril: Nike Vision
Cap: Mokum Made
Sweater: Loenatix
Jeans: Amsterdenim
Sneakers: HOFF
In de winkelstraat waarin ik woon, is er een nieuwe zaak geopend. Na maandenlange ‘kolereherrie’ vanwege de verbouwing is er een boulangerie en pâtisserie bijgekomen. Toen ik het nieuws aan mijn 81-jarige Amsterdamse overbuurvrouw vertelde, riep ze hoofdschuddend: ‘Boulangerie? Vroeger heette dat gewoon banketbakkerij, maar tegenwoordig schijnt alles anders te motten heten. De groenteman noemt zich ‘groentenier’ of ‘juwelier’ en de snackbar heet ‘frietatelier’. Hou nou toch op! En weet je hoe ze zich bij Nespresso noemen? Sommeliers! ’t Mot toch niet gekker worden?’
Lees ook: Het ‘tabletje’ van tante Jannie
Terwijl ze haar was ophing, bleef ze zich erover opwinden. Mompelend: ‘Vroeger at je wit- óf bruinbrood. Nu heb je stokbroodjes die baguettes heten, zuurdesem-, meergranen-, speltbrood en zo kan ik nog uren doorgaan. Allemaal poeha. En de supermarkten doen er ook aan mee, hoor. Een wit brood met zaden en pitten heet daar ‘les pains triomphe’. Ik krijg die naam m’n strot niet eens uit.’ Maar omdat de nieuwsgierigheid van een rasechte Amsterdamse nu eenmaal niet te bedwingen valt, hoorde ik een week later dat ze tóch even naar binnen was gegaan bij die ‘sjieke broodjeszaak’ op de Haarlemmerdijk. ‘En?’, vroeg ik. Het leek alsof de Vesuvius tot uitbarsting kwam. ‘Schreeuwend duur en ze spreken er alleen maar Frans. Bah, wat een arrogant ***-volk. Ik ben meteen weggegaan.’ En opnieuw was haar conclusie dat ‘t hier niet gekker mot worden. Sindsdien zing ik, zodra ik haar tegenkom, met de stem van Johnny Jordaan: ‘liever in Mokum in de goot, dan in Parijs met een half brood, geef mij maar Amsterdam!’
Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine