Topkok Julius Jaspers (55) schreef het boek Simple Smart BBQ en geeft 10 snelle tips.
1 Vlammen zijn geen vrienden
Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, olie en suiker. Gebruik een platesetter.
2 Maak niet teveel verschillende gerechten
Gerechten hebben vaak verschillende garingen. Kies iets met een snelle bereiding om mee te beginnen en tover daarna iets wat lang gegaard heeft uit je oven of warmhoudbox.
3 Barbecue niet te veel open- en dichtdoen
Hoe vaker je de barbecue opent, hoe warmer die wordt.
4 Meten is weten
Investeer in een digitale kerntemperatuurmeter. Kost misschien 25 euro, maar ik gebruik ‘m elke dag.
5 Snijd het vlees niet meteen
Dit is een tip voor rund- en lamsvlees: haal het vlees van de barbecue en laat het 10 minuten rusten onder 2 velletjes aluminiumfolie. Het vlees blijft dan sappiger.
6 Goede messen
Snijd je vlees met de juiste messen en nooit met een kartelmes. Ik gebruik thuis altijd dezelfde vleesmessen die ik regelmatig aanzet en een keer per jaar naar de slijper breng.
7 Werk netjes en schoon
Als je kipfilet en komkommer op hetzelfde plankje snijdt, gaat dat niet goed. Gevolg kan zijn dat er dan salmonella van de kip aan je komkommer zit met alle gevolgen van dien.
8 Drink niet te veel
Barbecueën gebeurt vaak in de familiesfeer en dan rennen er kinderen rond. Zorg dat er iemand achter de barbecue staat die weet wat ‘ie doet.
9 Goede spullen
Goede spullen hoeven niet duur te zijn. Er zijn heel veel uitstekende goedkope barbecues.
10 De kolen
Koop goede houtskool, dus niet die van een tankstation. Ik bereid alles op houtskool en niets op briketten.
Barbecueën in Zandvoort
Na een fijne dag aan zee het vuur aansteken en gezellig met vrienden barbecueën op het strand: de ideale manier om een dag aan de kust af te sluiten! In Zandvoort aan Zee mag het, maar wel op de daarvoor aangewezen plekken. Check de website visitzandvoort.nl
Interview Martijn van Stuyvenberg